Ce se întâmplă cu piața crypto?

Căderea pieței crypto a început încă din noiembrie, imediat după ce Bitcoin a atins ultimul mare vârf ($69.000). Ulterior, în decembrie părea că am intrat într-o zonă de acumulare a prețului cu posibilitatea unei reveniri, însă noul an a adus o prăbușire a pieței.

Lovitura puternică a venit pe 21 ianuarie (2022) când suportul de la $40.000 a fost spart cu forță. Prețul BTC a căzut puternic până la $35.440 în aceeași zi, dar coborârea a continuat următoarea zi ($34.000) și probabil va mai continua.

Am intrat în bear market?

Cei mai mulți analiști spun că da. Conform indicatorului care analizează sentimentul pieței, Crypto Fear and Greed Index, în ianuarie suntem într-o zonă de frică extremă. La valori similare ca în mai-iunie anul trecut, când piața căzuse.

Chiar dacă suntem într-un trend descendent de mai bine de 2 luni, încă nu am coborât sub $30.000, un prag important pentru a decide dacă urșii au venit la conducere pe termen mai lung (câțiva ani). Intervalul $30.000-$35.000 este într-o zonă de acumulare (spre exemplu, Tesla a cumpărat în această zonă).

Cum facem profit în piața urșilor? DCA Crypto!

Ca să faci bani când prețul scade aplică o metodă (încă valabilă) pe care am explicat-o în următorul articol: Cum faci profit când prețul scade.

Mai este o metodă relativ simplă pe care o poți aplica, și anume DCA (Dollar Cost Averaging). DCA Crypto înseamnă a cumpăra/vinde criptomonede gradat. Adică dacă tu cumperi astăzi de toți banii iar prețul scade până mâine, nu mai ai bani să cumperi și mai ieftin. Dar dacă tu cumperi câte puțin azi, câte puțin mâine și tot așa, atunci micșorezi costul mediu și ai șanse să prinzi și prețul cel mai mic (bottom).

În felul acesta vei putea investi la un preț mediu foarte bun fără să trebuiască să ghicești bottom-ul, fără să trebuiască să analizezi graficele, doar prin cumpărare într-un trend descendent.

Atenție! O idee bună ar fi să nu cheltuiești tot bugetul și să păstrezi o rezervă pentru ocazii speciale. Spre exemplu, dacă vrei să investești 1000 de euro, păstrează măcar 200 euro în fiat (sau stablecoins, USDT, BUSD) ca să prinzi oportunități, ca atunci când cade piața foarte brusc, o capitulare, sau o lebădă neagră (precum martie 2020 când a căzut Bitcoin la $3800 datorită pandemiei).

De ce s-a petrecut acest crypto crash?

Factorii care duc la căderea pieței sunt multipli, dar există câteva cauze majore. Cea mai vizibilă cauză este decizia FED-ului american de a opri ajutorul bănesc (stimulus check) către populație, ceea ce încetinește inflația. Astfel, toate tipurile de active de risc, suferă o cădere, mai ales criptomonedele. Și piața bursieră a înregistrat o scădere, în special acțiunile companiilor din domeniul tehnologiei.

Un al doilea factor important este lansarea unei strategii naționale în privința activelor digitale (în special criptomonede) de către administrația Biden. Planul va fi tratat ca un ordin executiv începând cu luna februarie și creează incertitudine printre investitori. Reglementarea pieței crypto va aduce atât oportunități cât și riscuri, dar pe termen scurt există mai multă teamă decât entuziasm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *